CE ESTE COLECTAREA SELECTIVĂ?

Este colectarea deşeurilor în mod distinct, în funcţie de tipul de deşeu, în containere separate.

 

CUM COLECTĂM SELECTIV?

Acest gest simplu presupune doar doi paşi simpli după cum urmează:

 

PAS 1: Sortăm deşeurile reciclabile în patru mari categorii

–          plastic şi metal

–          hârtie și carton

–          sticlă

–          deşeuri biodegradabile şi reziduale

ATENŢIE:

Dacă vă aflaţi în zonele de case şi în zona rurală a judeţului sortaţi deşeurile biodegradabile de cele reziduale pentru a le transforma în compost. Pentru mai multe detalii mergeţi la Compostarea individuală.

 

Dacă locuiţi în oraşe şi în zonele de blocuri şi nu aveţi posibilitatea de a transforma deşeurile biodegradabile în compost păstraţi la un loc deşeurile biodegradabile şi cele reziduale.

 

PAS 2: Apoi le depunem la punctele de colectare pe categorii,urmărind culorile de identificare

  • Containerul galben pentru plastic şi metal
  • Containerul albastru pentru hârtie şi carton
  • Containerul verde pentru sticlă
  • Containerul negru pentru deşeuri biodegradabile şi reziduale

 

DE CE SĂ COLECTĂM SELECTIV?

Pentru a reduce cantitatea de deşeuri depozitate dar mai ales pentru a putea RECICLA, obţinând astfel beneficii economice, bani care se vor întoarce în comunitate. Află cum poţi face şi tu acest lucru şi care pot fi benficiile dând click aici.

 

Pentru colectarea deşeurilor s-a împărţit judeţul Alba în 4 zone de management al deşeurilor.

 

Zona de colectare 1 care acoperă partea de nord-centru a judeţului va fi deservită de facilitatea centrală de management a deşeurilor din Galda de Jos şi de staţia de tranfer din Aiud (construită prin proiect PHARE). Această zonă include la rândul ei alte 3 sub-zone:

a)      Municipiile Alba Iulia şi Teiuş şi zona rurală aferentă – conectate la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos;

b)      Municipiul Aiud şi zona rurală aferentă – conectate la staţia de transfer de la Aiud;

c)      Oraşul Ocna Mureş şi zona rurală aferentă conectate la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos.

 

Zona de colectare 2 care acoperă zona de sud a judeţului include municipiul Sebeş şi oraşul Cugir şi zona rurală aferentă. Acestea sunt conectate la staţia de transfer de la Tărtăria ce va fi construită prin intermediul acestui proiect. De la fiecare staţie de transfer deşeurile vor fi transportate la facilitatea centrală de management a deşeurilor.

 

Zona de colectare 3 care acoperă partea de vest a judeţului include la rândul ei alte 4 sub-zone şi anume:

a)      Oraşul Zlatna şi zona rurală aferentă – conectate la staţia de transfer Zlatna (realizată prin proiect finanţat de Ministerul Mediului);

b)      Oraşul Abrud şi zona rurală aferentă – conectate la staţia de transfer Abrud (realizată prin proiect Phare);

c)      Orașul Câmpeni și zona rurală aferentă, conectate la stația de transfer Abrud (realizată prin proiect PHARE);

d)      Baia de Arieş şi zona rurală aferentă – conectate la staţia de transfer Baia de Arieş (realizată prin proiect Phare).

 

Zona de colectare 4 care acoperă partea de est a judeţului include municipiul Blaj şi zona rurală aferentă care vor fi conectate la staţia de transfer Blaj ce se va construi prin actualul proiect. De la fiecare staţie de transfer deşeurile vor fi transportate la facilitatea centrală de management a deşeurilor de la Galda de Jos.

 

Colectarea deșeurilor se va realiza cu camioane compactoare, cu un singur traseu per camion în fiecare zi lucrătoare, în perioada Mai-Octombrie cu o frecvență zilnica în mediul urban și la două zile în mediul rural, în ambele cazuri excepție făcând Duminica.

 

Pe perioada iernii frecvența va fi redusă în mediul rural, ca urmare a contextului de degradare mai lenta a deșeurilor, oferit de temperatura mai scăzută din această perioadă.

Media

EcoAlba EcoAlba